Blog

Blouse van TencelExperiment

Heb je wel eens genaaid met lyocell (of Tencel), dat is de merknaam van deze duurzamere stof)? Ik kende het materiaal alleen omdat wij het tijdens onze zoektocht naar duurzamere stoffen veel tegen komen. Ondertussen hebben we er meerdere prachtige kleuren van op voorraad. Omdat we in ons enthousiasme in de kleur gebroken wit een dubbele bestelhoeveelheid hadden ingekocht, is er wel wat ruimte voor experiment… 

Benodigdheden

Verwerking
De stof rafelt snel, dus ik miste mijn lockmachine die net in reparatie was. Maar dankzij mijn ongeduld vond ik een mooie oplossing: dubbele naad stikken op de schouder- en zijnaden. Dus je naait de naden op elkaar, strijkt de naadtoeslag naar 1 kant en vervolgens strijk je de randen van de naadtoeslag naar binnen en stik je dit van binnen uit door. Voordeel is dat de naad wat stever wordt. Als je de naad te dik vindt. kan je de binnenste naadtoeslag afknippen op 5 mm (=trimmen). Het kraagdeel en belegdeel is na versteviging makkelijk te bevestigen. Zorg wel dat je goed in de hoekjes inknipt. Maar dit staat ook allemaal heel duidelijk in de beschrijving bij het patroon vermeld. 

Tot slot
Voor mij is het experiment met de stof geslaagd. De stof valt soepel, naait beter met een dunne naald (dikte tussen 60-80) dan met een dikkere naald. Zoals gezegd om rafelen te voorkomen moeten de naden wel goed afgelockt of om gezigzagd worden. Doordat ik voor witte stof koos, is hij wel wat doorschijnend. Maar met een bruin hoofd er boven maakt het allemaal niet uit (denk ik dan maar weer).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top